Aisapari

Vierailijat valvomossa.

Syksyn mittaan tehtiin kaksi tutkimusretkeä roskien jäljille - Mitä tapahtuu sen jälkeen, kun roskapussi heilahtaa kotoa roskapönttöön? Aisaparin alueella toimii kolme jäteyhtiötä, jotka koordinoivat yhdyskuntajätteen matkaa kotiroskapöntöistä eteenpäin - Ekorosk Oy, Lakeuden Etappi Oy ja Millespakka Oy. Molempien roskaretkien ohessa Järviseudun ammatti-instituutin opiskelijat esittivät ajattelemaan herättäviä ympäristötietoiskuja linja-automatkojen aikana.

Pietarsaaressa aloitimme kierroksen aivan jäteketjun loppupäästä Ahlholmens Kraft’ilta, jossa poltetaan mm. kotitalouksista tuleva jäte energiaksi eli sähköksi ja kaukolämmöksi. Kotoa jätteet kuitenkin ensin kuljetetaan Pirilön jätekeskukseen Pietarsaareen lajitteluun. Lajittelulaitoksella optinen robotti erottelee mustat ja valkoiset pussit toisistaan. Poltettavat jätteet valkoisissa pusseissa ohjautuvat Ewapower’in murskaamolle ja biojätteet mustissa pusseissaan mädätyslaitokselle. Kierrätyspolttoainesilppu lähetetään voimalaitokselle. Biojätteiden mädätysprosessin lopputuotoksena saadaan biokaasua energiakäyttöön ja kiinteästä jäännöksestä maanparannusainetta. Pietarsaaressa vierailimme myös Kokkotyösäätiön Retro-kierrätysmyymälässä, missä perehdyimme materiaalien kierrättämiseen ja yhteiskunnallisen yrityksen toimintaperiaatteisiin.

Energiajätettä ja kahmari murskaamossa.


Koivulahden Stormossen’illa perehdyimme jätekeskuksen toimintaan, vierailimme biojätteiden käsittelylaitoksessa ja ulkona kurkkasimme aidan takaa myös valtavalle kompostointikentälle. Poltettavat jätteet kulkevat kotipöntöistä sellaisinaan Westenergy’n polttolaitoksen prosessiin, joten pitää olla tarkkana, mitä sinne pönttöön laittaa. Aivan lopuksi saimmekin vierailla näyttelyssä, jossa oli esillä mm. niitä aivan vääriä ”roskia”, joita arinalta on jouduttu onkimaan pois – polkupyöriä, joulukuusenjalkoja, kattiloita, pattereita, paistinpannuja ym. romurautaa. Kaikkein hankalinta on kuulemma kuitenkin kaapia sulanutta alumiinia irti polttokattilan seinämistä.

Toimitaan jätehierarkian mukaan – vähennetään kulutusta ja hankintoja, uudelleenkäytetään, kierrätetään ja vielä lopuksi poltetaan energiaksi, jos vain mahdollista!


Aana Vainio,
Kestävät kylät