Aisapari

”Sataa, sataa ropisee, tili, tili, pom…” lauleskeli Nalle Puh puolen hehtaarin metsässä. Aisaparin myöntövaltuudesta rahoitetusta hankkeista on sen sijaan ropissut laillisuustarkastettuja hankepäätöksiä tasaiseen tahtiin kevään aikana.

Kaikki yritystukipäätökset tehdään toistaiseksi paperipäätöksinä, sen sijaan kehittämishankkeista on toukokuulta lähtien saatu päätöksiä myös sähköisen järjestelmän kautta. Aloituspalavereita hankehallinnoijien ja hankevetäjien kanssa on pidetty useampia joka viikko ja rahoituksesta kertovia tiedotuskylttejä voi bongata eri puolilla Aisaparin toiminta-aluetta.

Kun hankepäätösten tekeminen voitiin aloittaa helmikuussa, on Aisaparin hallituksen puoltamista hankkeista, toimintaraha mukaan lukien, 60 hanketta saanut rahoituksen myös laillisuustarkastuksen jälkeen. Vielä saman verran hankkeita on Aisaparin hallitus käsitellyt eli useat hankkeet ovat vielä odottavalla kannalla päätöksen suhteen. Julkista rahoitusta on näihin hankkeisiin sidottu noin 3,8 milj. €.

Päätöksen saaneista hankkeista on yritysten investointihankkeita 14 kpl, yleishyödyllisiä investointeja 20 kpl ja kehittämishankkeita, sisältäen yhteistyöhankkeet, koulutushankkeet, aktivointi- ja tiedotushankkeet, yritysryhmähankkeet sekä yleishyödylliset kehittämishankkeet, on päätöksen saaneista 25 kpl. Yritysten perustamis- ja kokeilutoimenpiteistä ei vielä päätöksiä ole tehty. Hankekartalle tulee merkintöjä tasaiseen tahtiin, eri puolille toiminta-aluetta.Hankekartta löytyy intolinkki.net-sivulta.

Lisää tietoa päätöksen saaneista hankkeista löytyy alasivulta Leader-rahoitus, josta löytyvät omat Pallo liikkeelle -sivut niin kehittämishankkeille ja yhteisöinvestoinneille kuin yritystuillekin.

Sähköistä Hyrrä-järjestelmää on kehitetty koko ajan, mutta valitettavasti kaikki ei edelleenkään suju ongelmitta. Jotkut hankkeet odottelevat siksi, että eivät ole saaneet joko lähetetty hakemusta Aisaparille ollenkaan tai eivät pysty täydentämään hankemustaan. Toivottavasti nämä ongelmat saadaan korjattua mahdollisimman pian, jotta järjestelmä saadaan toimimaan moitteettomasti.

Kun hankepäätöksiä on saatu ja hankkeiden toteuttaminen on aloitettu, on seuraava kysymys, miten maksatukset alkavat pyöriä. Yrityshankkeet voivat tällä hetkellä hakea maksatusta ainoastaan ”paperihakemuksilla” ja muutamia maksupäätöksiäkin on saatu. Tämä menettely jatkuu kaikkien yrityshankkeiden kohdalla ainakin syksyyn saakka.

Kehittämishankkeet ovat voineet jättää joko paperisen hakemuksen ja nyt kesäkuun aikana on mahdollista myös sähköisten maksuhakemusten jättäminen. Tässä vaiheessa maksua voivat hakea sähköisesti vain hakijat, jotka ovat saaneet sähköisen tukipäätöksen tai joiden paperilla tehty päätös on jälkikäteen tallennettu sähköiseen järjestelmään. Ennakkomaksuja ei kannata tässä vaiheessa hakea kuin poikkeustapauksissa. Onneksi useat kunnat ovat lähteneet hankkeiden väliaikaisrahoittajaksi, niin ennakko on sitä kautta hoitunut joustavasti.

Monet hakijat kyselevät miten nopeasti maksupäätöksen saa ja tietenkin rahat tilille. Tähän kysymykseen on vaikea vastata, mutta prosessi etenee tällä tavalla: kun hakija on lähettänyt maksuhakemuksensa joko Hyrrässä tai paperihakemuksena, sen käsittely ELY-keskuksessa voi alkaa. Siihen, milloin hakija saa maksun tililleen vaikuttavat esimerkiksi se, paljonko maksuhakemuksia ELY-keskuksessa on käsiteltävänä ja miten viimeistelty hakijan maksuhakemus on. Maksuhakemus kannattaa tehdä huolellisesti, jotta sen käsittely on sujuvaa ja etenee mahdollisimman nopeasti. Jos hakemuksesta puuttuu tietoja, ELY-keskus lähettää hakijalle lisätietopyynnön ja maksuhakemuksen käsittely jatkuu, kun täydennykset on saatu.

Hanketoiminta jatkuu vilkkaana nyt, kun on päästy tosi toimiin. Aisapari on myös valtakunnan tasolta katsottuna yksi kehittämisintoisimmista Leader-ryhmistä, ellei vaan kaikkein innokkain, mutta mikäs näitä aktiivisia ihmisiä täällä pidättelee – ei mikään!

Hyvää ja idearikasta kesää kaikille!

Mervi Niemi-Huhdanpää