Aisapari

Leader Aisapari toteuttaa juhlavuoden teemahankkeen yhteistyössä yhdeksän paikallisen yhdistyksen kanssa. Osallistuvat yhdistykset ovat Alahärmän Kisa, Alajärven 4H, Evijärvi-seura, Järvilakeuden kansalaisopiston kannatusyhdistys, Lapuan kansalaisopiston opistolaiskunta, Lapuan urkufestivaaliyhdistys, Lehtimäki-seura, Luoma-ahon kyläyhdistys ja Ylihärmän nuorisoseura.

Teemahankkeeseen sisältyy 11 tapahtumakokonaisuutta ja tilaisuuksia kertyy yhteenä nelisenkymmentä. Tutustu tapahtumiin TÄÄLLÄ.

Hankkeeseen sisältyvät tilaisuudet ja tempaukset: Alahärmän Kisan 100-vuotisjuhlaseminaari 8.7., 100-vuotisjuhla 9.7. ja jaostojen 100-vuotisjuhlakisat kesällä 2017. Alajärven 4H-yhdistyksen "Sata kepparia 2017": 4-6 keppihevostapahtumaa (6.5., 20.6., 30.6.-1.7 ja 28.6.), vanhojen villasukkien kierrätystä, keppihevosten kokoontumisajoja ja keppihevosleiri 8.-9.6. Keppihevosten kanssa vieraillaan myös vanhusten palvelutaloissa. Teemana suomenhevonen, mutta muitakaan rotuja ei syrjitä.

Evijärvi-Seura on hankkinut tykin, jonka paljastusjuhla 4.6. on mukana juhlavuoden hankkeessa. Lisäksi seura on rakentanut perinteisen mallin mukaan uittomieskämpän, jonka vihkiäisjuhla 9.7. on mukana juhlavuoden hankkeessa.

Järvilakeuden kansalaisopiston kannatusyhdistys toteuttaa kaksi ilmaisnäytöstä yhteistyössä teatteri Kantin kanssa monologista "Tärähtänyt" 22.4. Kauhavalla ja 23.4. Lappajärvellä. Esitys kertoo sodan vaikutuksista yksittäiseen ihmiseen, lähteenä Ville Kivimäen Tieto-Finlandialla palkittu teos Murtuneet mielet. Esitysten jälkeen keskustelutilaisuudet.

Yhdistyksen toinen tempaus on "Opisto musisoi": kansalaisopiston opettajat pitävät 12 konserttia alueen palvelutaloissa ja vanhainkodeissa kesällä/syksyllä 2017, ohjelmisto sota-ajan musiikkia, vanhoja koululauluja, isänmaallista musiikkia ja vanhaa tanssimusiikkia.

Lapuan kansalaisopiston opistolaiskunta järjestää "Aikamatkan harrastuksiin" Jokilaakson matkailupuutarhassa elokuussa 2017. Harrastukset ja taidot jaotellaan itsenäisyyden eri vuosikymmenille. Yleisöllä on mahdollisuus kokeilla esiteltäviä työtapoja.

Lapuan urkufestivaaliyhdistys toteuttaa 23.9. "Suomi 2017 - pohjalaisuutta 100 vuotta urkujen ja kuorojen ilta". Esiintyjinä mm. Jimi Järvinen ja Kalevi Kiviniemi. Lisäksi esitetään mykkäelokuva Pohjalaiset aidolla urkumusiikilla säestettynä.

Lehtimäki-seura toteuttaa tapahtumasarjan "Lehtimäki ennen, nyt ja tulevaisuudessa". Sarjaan kuuluvat mm. seminaari 11.11., tarinatuvat 8.5. ja 1.7., kulttuuriretki Lehtimäen muistomerkeille 3.7., valokuvauskilpailu 1.6.-30.9., kuvanveistäjä Antti Maasalon veistospuiston avajaiset kesä-heinäkuu sekä kotiseutujuhla Suomi 100 vuotta, Lehtimäki-seura 70 vuotta 9.7..

Luoma-ahon kyläyhdistys järjestää lauantaina28.10. Luomantie 100 -tapahtumakokonaisuuden, jonka teemoina ovat elokuvataide ja kulttuurihistoria. Kylällä on tehty elokuvia ja pidetty kolme valtakunnallista elokuvafestivaalia. Nyt eläydytään jopa 200 vuoden taakse mm. Hannulan talon historian merkeissä ja otetaan muisteluun mukaan niin kylän ikäihmiset kuin koululaiset ja päiväkotilapsetkin: vahvistetaan yhteenkuuluvuutta sukupolvien ketjussa!

Ylihärmän nuorisoseura järjestää viikolla 42 teemahankkeessa koko perheen teatteritapahtuman "Sata satua". Nuorisoseuralla on esitetty 10 vuoden ajan lastenteatteria ja juhlavuoden merkeissä perheet pääsevät sukeltamaan kaikkien näyttämöllä esitettyjen satujen maailmaan. Lisäksi tapahtumassa tuodaan yhteen kymmenet lapset, nuoret ja aikuiset, jotka ovat olleet mukana seuran näytelmätoiminnassa vuosien varrella.

Tapahtumien kustannusarviot ovat yhteensä noin 80 000 euroa ja tukea tapahtumien toteutukseen yhdistykset saavat 80 % Leader-rahoituksena maaseuturahastosta, kunhan toimenpiteet ovat läpäisseet Ely-keskuksen laillisuustarkastuksen. Loppuosa katetaan yhdistysten omin varoin tai talkootyöllä.

Lisätietoa Suomi 100 -juhlavuodesta: http://suomifinland100.fi/