Aisapari

Alahärmässä, Kivihuhdan kylätalolla järjestetty Sirkkaseminaari kokosi paikalle parisenkymmentä asiasta kiinnostunutta. Sirkkaseminaarin järjestelyistä vastasivat Härmänmaan 4H-yhdistyksen Läheltä lautaselle -hanke ja Aisaparin Kylille-hanke. Tapahtuma oli osa Aisapariviikkojen ohjelmaa.

Ihminen on käyttänyt hyönteisiä ravinnoksi kautta historian. Suomessa muurahaisten munia käytettiin ravinnoksi sota-aikana. Nykyisin hunajatuotannossa mehiläisten kuhnuritoukkien syöminen on tutustuttanut suomalaisia hyönteisravinnon käyttämiseen. Tällä hetkellä Suomessa laajempi hyönteisravinnon tuottaminen on keskittynyt lähinnä kotisirkkoihin, joka on suhteellisen helppo kasvatettava.

– Ennakkoluulot ovat suurin este hyönteisravinnon käyttämisessä. Viime vuosina muun muassa allergiat ovat saaneet katseet kääntymään hyönteisravintoon. Kotisirkka on erittäin proteiinipitoinen ja se on myös hyvä B12-vitamiinin lähde, kertoi Sirkkaseminaarissa luennoinut Lauri Jyllilä.

Lauri Jyllilä ja Sami Lähde perustivat hyönteismaataloutta edistävä Finsect Oy:n vuonna 2015. Yrityksen toimintaa vauhditti Suomessa vuonna 2017 voimaan tullut uuselintarvikelain muutos.

Finsect Oy auttaa maatilayrityksiä kehittämän itselleen uuden elinkeinon syötävien hyönteisten kasvatuksesta. Yritys toimittaa kasvattajalle 51 kasvatusalustaa, kasvatuspaketin hinta on 5500 euroa, ja auttaa kasvattaja kouluttautumaan alalle, hoitaa tuotteitten keräilyn, jalostuksen ja markkinoinnin. Tällä hetkellä yrityksellä on 26 sopimustuottajaa Suomessa.

Vaikka Jyllilä kannustaa kokeilemaan uutta yritysmuotoa, hän on kuitenkin realisti, ja muistuttaa, että sirkkakasvatus on lähinnä sivuelinkeino.

– Jalat maassa, pää pilvissä, sillä asenteella tässä on edettävä.

Kotisirkan kasvatuskausi on 45 – 60 vuorokautta. Lämpötila kasvatustilassa on oltava noin 28-30 astetta, viime kesä oli lämpötilan osalta hyvä, mutta myös kosteutta tarvitaan. Ihanteellinen kosteusprosentti on 40-80. Sirkkakilon tuotantokustannus on noin 4-8 euroa.

Täysi-ikäiset kotisirkat pakastetaan ja toimitetaan eteenpäin. Sirkka käytetään lähinnä jauheena. Neljän kilon pakastetusta sirkkaerästä saadaan noin kiloa jauhoa.