Aisapari

Elämme juhlavuoden kynnyksellä. Vireän 100-vuotiaan Suomen syntymäpäivät ovat tulossa ja niitä on tarkoitus juhlistaa monin eri tavoin vuoden 2017 aikana. Aisaparin teemahankehakuun hakemuksia toimitettiin lähes parista kymmenestä erilaisesta tapahtumasta. Hakemuksia käsitellään ja täydennyksiä pyydetään joulukuun aikana, jotta tosi toimiin, eli juhlistamaan 100-vuotta täyttävää Suomea, päästäisiin heti alkuvuodesta.

Tunnen toistavani itseäni, kun taas kerran nostan esiin tämän Aisaparin alueen ja sen aktiiviset toimijat. Hankehakemuksia on kaiken kaikkiaan kahden vuoden aikana vastaanotettu lähes pari sataa. Hankepäätöksiä on 8.12.2016 mennessä saatu yhteensä 91. Mielenkiinnolla odotellaan, saadaanko päätöksistä ”tasaraha” täyteen vuoden loppuun mennessä. Hankepäätöksistä kehittämishankkeita on ollut 34, yhteisöllisiä investointeja 30 ja yritystukia 21. Näiden lisäksi kielteinen päätös on tehty kuudesta hankkeesta.

Rahoitettuja, myönteisen päätöksen saaneita, hankkeita voi selata hankerekisterissä. Maaseutuvirasto on julkaissut tiedot Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta rahoituksen saaneista hankkeista ja yritystuista osoitteessa www.maaseutu.fi. Hankerekisteri sisältää tiedot kaikista hankkeista ja yritystuista, joita ELY-keskukset ja Leader-ryhmät ovat rahoittaneet ohjelmakaudella 2014–2020. Aisaparin hankkeet näkyvät siellä Leader-ryhmistä ensimmäisenä.

Hankerekisteristä voi etsiä tietoa esimerkiksi tietyn aihepiirin hankkeista tai siitä, mitä hankkeita tietyn ELY-keskuksen alueella on rahoitettu. Tiedot hankerekisteriin tulevat Maaseutuviraston hallinnoimasta tietojärjestelmästä ja päivittyvät kerran vuorokaudessa.

Kiirettä on siis pitänyt Aisaparilla hankevalmistelussa. ELY-keskuksen hankekäsittelijöille täytyy nostaa myös hattua siitä, että ovat reilun puolen vuoden aikana pystyneet tekemään päätöksiä näin nopeasti, kaikista järjestelmien vaikeuksista huolimatta. Onpa muutamille hankkeille päätös tehty jopa useampaan kertaan.

Nyt siis päätöksiä on saatu, hankkeiden toteutus on käynnissä ja maksaminenkin on aloitettu, ainakin joidenkin hankkeiden osalta. Tekeminen on siirtynyt ruohonjuuritasolle, jossa rakennellaan, remontoidaan, korjaillaan ja kehitetään todellisella innolla ja sydämen palolla. Tässä syksyn aikana on jo saatu korjata hankkeiden satoa ja päästy näkemään tekemisen kautta saatuja tuloksia, mutta paljon on vielä tulossa. Hankkeiden toteuttajia kannustaisin pitämään meteliä omasta tekemisestä ja tuomaan sitä esiin. Te teette upeata työtä!

Toivotan kaikille rauhallista joulua ja mukavia hetkiä yhteisen tekemisen parissa, unohtamatta 100-vuotiaan Suomen juhlistamista ensi vuoden aikana.

Mervi Niemi-Huhdanpää

toiminnanjohtaja,

AISAPARI Leader