Aisapari

Paikallistuntijat-hanke kutsu mukaan paikallistuntemuksesta kiinnostuneita henkilöitä ja toimijoita. Yhteistyötä tehdään monipuolisesti kylä- ja kotiseutuyhdistyksien, yrittäjien, alueen muiden kansalaisopistojen, yhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa.

Oletko sinä paikallistuntija?

Harrastatko historiaa, tunnetko seudun luonnon, nähtävyydet, palvelut, perinteen ja persoonat tai kyläsi kuin omat taskusi? Haluatko kehittää tietojasi ja taitojasi? Kysy lisää ja ilmoittaudu mukaan verkostoon hankekoordinaattoreille: marjo.vistiaho@seamk.fi, puh 040 830 2127 ja katriina.kojola@jarvilakeus.fi, puh 040 562 1587. 

Paikallistuntijat perehtyvät erilasiin teemoihin oman mielenkiintonsa mukaan. Perehdytys on osallistavaa ryhmissä, työpajoissa ja oman tiedonhankinnan kautta. Paikallistuntijat verkostolle järjestetään syksyn 2017 ja kevään 2018 aikana työpajoja mielenkiintoisista teemoista sekä kaksi opintomatkaa. Työpajoihin ja perehdytykseen osallistumisesta saa merkinnän PatuPassiin, joka karttuu osaamisen myötä.

Työpajat ovat Paikallistuntija verkostolle maksuttomia, opintomatkoista peritään pieni osallistumismaksu.

Matkailun työpaja ke 1.11. klo 17.30 Lähtölaukaus Paikallistuntemukseen tapahtuu Matkailun työpajassa, joka pidetään Hotelli Kivitipussa ke 1.11. klo 17.30 alkaen.

Pieniä tarinoita, suuria kertomuksia – tarinallistamisen työpaja to 9.11. klo 17.30–20.30 Tarinat ovat kovaa valuuttaa. Kaikilla suurilla yrityksillä on oma suuri kertomuksensa. Hyvä tarina tekee kokemuksesta elämyksen, kiirii suusta suuhun, muuttuu kertomuksesta Suureksi kertomukseksi ja joskus jopa legendaksi. Miten tarinoita ja tarinankerrontaa voi hyödyntää matkailutuotteiden kehittämisessä ja markkinoinnissa? Millaisilla keinoilla ja oivalluksilla oman paikkakunnan tarinoista tehdään suuria kertomuksia, jotka houkuttelevat ympärilleen kuulijoita, katsojia ja kokijoita?

Työpajassa opetellaan tunnistamaan hyvän tarinan aineksia ja luomaan oman paikkakunnan pienistä tarinoista suuria kertomuksia, joilla paikalliset matkailunähtävyydet ja -palvelut muuttuvat persoonallisiksi ja erottautuviksi elämyksiksi.

Työpajan vetävät Nina Sarell ja Kari Toiviainen. Nina Sarell on Seinäjoella asuva toimittaja, kirjailija ja kolumnisti, joka on kertonut tarinoita ihmisistä ja ihmisille yli kymmenen vuoden ajan. Kari Toiviainen on jyväskyläläinen teatteri-ilmaisun ohjaaja ja tarinallistamisen moniosaaja, joka luo työkseen monenlaisia tarinoita teatteriesityksistä videoihin, äänimaisemiin ja museokierroksiin.

Opintomatka Kokkolaan Paikallistuntijat-hankkeen opintomatka tehdään tarinallistamisen teemalla marraskuussa sunnuntaina 26.11 Kokkolaan. Tutustumiskohteena on mm. kahden naisen elämyksellinen ohjelmatoimisto Ajankaiku, joka esittää matkalaisille roolihahmoin tarinallisen opastuksen Neristaniin, Kokkolan vanhaan kaupunginosaan. Naiset myös kertovat yrityksensä tarinan. Matka on suunnattu ensisijaisesti paikallistuntijoille.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot työpajoista ja opintomatkasta hankekoordinaattoreilta.

Järvilakeuden kansalaisopiston Paikallistuntijat-hanke on syntynyt Aisaparin alueen kotiseutuaktiivien toiveesta. Hanke kokoaa paikallistuntijoiden verkoston, joka hyödyntää aikaisemmissa hankkeissa koottuja ja paikallistuntijoiden omia tietoja nähtävyyksistä, perinteistä ja tapahtumista helposti markkinoitaviksi kokonaisuuksiksi. Hankkeessa käynnistetään myös matkailupakettien koemarkkinointi. Leader Aisaparin rahoittama hanke toimii koko Aisaparin alueella.