Aisapari

Järviseutu-Seuran hallinnoima Outdoors Life -hanke järjesti viime viikolla jymy-yllätyksen: seura on hankkinut omistukseensa Nasan yli 8 000 valokuvaa käsittävän planeettakuva-arkiston.

Arkisto siirtyi Lappajärvelle Oulun yliopistosta, jossa se on palvellut tutkijoita vuodesta 1991 lähtien. Yliopiston rakennemuutoksen yhtey-dessä tuli kuva-arkistosta luopuminen nyt ajankohtaiseksi. Vastaavia arkistoja on Euroopassa Berliinissä, Roomassa, Lontoossa ja Pariisissa.

Outdoors-hankkeen vetäjä Hannu Nevala pitää planeettakuva-arkistoa aarteena, kun tavoitteena on tuoda esiin kraatterijärven syntyhistoriaa ja alueen geologiaa. Koko Aisaparin aluetta kehitetään Luonnon omana puistona – luonto on meidän tärkein matkailullinen vetovoimatekijämme ja virkistyksen lähde alueen asukkaille!

Lappajärvi on nuorin, parhaiten tutkittu ja Euroopan suurin kraatterijärvi. Kraatterin reunamat ovat edelleen nähtävissä Lakeaharjulla ja Pyhävuorella.

Tutkimustieto voidaan nyt saattaa kansantajuiseen muotoon ja hyödynnettäväksi koko alueen kattavassa kehittämistyössä. Hannu Nevala kaipaakin nyt kentältä ideoita, kuinka huikea kuva-arkisto saataisiin mahdollisimman monipuoliseen käyttöön.  Lue lisää