Aisapari

Aisapari on mukana kansainvälisessä hankkeessa puolalaisen Stowarzyszenie Srodkowopomorska -nimisen Leader-ryhmän kanssa. Sama ryhmä kävi toukokuussa tutustumassa Aisaparin alueeseen. Nyt syyskuussa Ellinoora Takala ja Mervi Niemi-Huhdanpää Aisaparilta sekä Telle Lemetyinen Liiveristä lähtivät 24 puolalaisen kanssa opintomatkalle Portugaliin. Puolasta matkaan lähti Leader-ryhmän työntekijöitä ja hallituksen jäseniä, kunnanjohtajia sekä yritysten edustajia.

Portossa vietettiin yksi päivä ja Esposende-nimisessä kunnassa Atlantin valtameren reunalla vietettiin kolme päivää. Matkan aikana vierailtiin myös Bragassa ja Guimaraesissa. Portossa, Bragassa ja Guimaraesissa katseltiin enimmäkseen nähtävyyksiä ja tutustuttiin portugalilaiseen kulttuuriin. Portossa olimme mm. jokiristeilyllä ja vierailimme portviiniä valmistavalla viinitilalla. Bragassa käytiin katsomassa kaunista katedraalia kaupungin keskustassa ja osa porukasta osti myös Portugali-aiheisia tuliaisia katedraalin vieressä olevilta kojuilta. Bragan vierailun päätteeksi nousimme korkealle vuorelle, jonka päällä on upea kirkko Bom Jesus de Monte, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. Guimaraesissa vietimme vain pari tuntia, mutta ehdimme kuitenkin siinä ajassa kiertelemään kauniilla pikkukujilla ja ihastelemaan paikallisia käsitöitä, joita kojuilla ja pikkupuodeissa oli myynnissä.

Esposendessa vietettiin useampi päivä, joten siellä päästiin tutustumaan myös Leader-rahoitusta saaneisiin kohteisiin, kuten suklaamyymälään, jossa näimme, miten suklaakonvehteja tehdään sekä ympäristökasvatuskeskukseen, jossa innovatiivisten virtuaalipelien avulla tuodaan kierrätykseen ja ilmastonmuutokseen liittyviä asioita paremmin lasten ja nuorten tietoisuuteen. Pääsimme vierailemaan myös paikallisella viinitilalla, joka toimii myös majoituspaikkana sekä vähävaraisten avustustoimintaa harjoittavaan kirpputoriin. Vierailujen ohessa tutustuttiin myös paikallisen Atahca-nimisen Leader-ryhmän toimintaan. Oli mielenkiintoista nähdä ja kuulla, mitä Portugalissa on Leader-rahoituksella saatu aikaan.

Tällaiset matkat ovat hyvä tapa synnyttää uusia ideoita, tutustua uusiin eri alojen toimijoihin ja nähdä asioita uusista näkökulmista.