Aisapari

Kulttuuriteemaisella tutustumisvierailulla Kilkennyssä, Irlannissa 15.-18.12.2019

Kilkennyssä ja sen naapurikunnissa toimiva Leader-ryhmä Kilkenny Leader kutsui Aisaparin ja Liiverin alueen kulttuurialan toimijoita tutustumisvierailulle heidän alueelleen ja keskustelemaan yhteistyömahdollisuuksista. Kyseinen tutustumisvierailu järjestettiin 15.-18.12.2019 ja matkalle lähtivät Ellinoora Takala Aisaparista, Telle Lemetyinen Liiveristä, Sakari Hanhimäki Lapuan kaupungin kulttuuripalveluista, Samuli Pöntinen Pohjanmaan valokuvakeskuksesta ja Mikko Jokipii Mukulat ry:stä.

Sunnuntai 15.12. oli matkustuspäivä. Lähdimme matkaan aikaisin aamulla ja lensimme Helsingistä Dubliniin. Sieltä matka jatkui vuokra-autolla Kilkennyyn. Ensimmäiselle päivälle ei oltu suunniteltu mitään ohjelmaa, joten saimme rauhassa valmistautua seuraavan päivän ohjelmatarjontaan.

Maanantaina 16.12. tapasimme hotellimme aulassa Kilkenny Leaderin edustajat, jotka olivat mukanamme koko vierailun ajan. Ensimmäinen vierailukohteemme oli paikallisen yhteisön enimmäkseen vapaaehtoistyöllä pyörittämä radioasema. Toiminta on hyvin ihmisläheistä ja kuka tahansa radiotyöstä kiinnostunut voi tulla vapaaehtoiseksi. Paikallisille toimijoille ja tapahtumanjärjestäjille annetaan myös mahdollisuus mainostaa omia tapahtumiaan radiossa.

Seuraavaksi vierailimme entisessä elokuvateatterissa, jonka kunnostusta ja toiminnan uudelleen aloittamista on suunniteltu jo melko pitkään. Elokuvateatteri on ollut käyttämättömänä jo kymmeniä vuosia eikä se tällä hetkellä ole käyttökunnossa. Leader-rahoituksella on kuitenkin tehty rakennukselle kunnostus- ja toimintasuunnitelma, johon saimme tutustua kahvin ja skonssien äärellä.

Lounaan jälkeen matkamme jatkui Ballykeffen amfiteatterin luo, jota ollaan Leader-rahoituksella tehty vierailijoille ja esim. konserttiyleisölle viihtyisämmäksi. Viihtyvyyttä on lisätty mm. tekemällä yleisölle istumapaikat ja lavalle uusi katos.

Sen jälkeen kulttuuri- ja taide -teemainen vierailumme jatkui tutustumisella paikalliseen KCAT-nimiseen taidekeskukseen, jossa eritaustaiset taiteesta kiinnostuneet henkilöt voivat tulla oppimaan ja luomaan uutta yhdessä muiden kanssa. Taidekeskuksen toimintaa on tulevaisuudessa tarkoitus laajentaa muuttamalla sen vieressä oleva melko huonokuntoinen rakennus hostelliksi ja taidegalleriaksi. Se mm. mahdollistaisi myös kauempaa tulevien taiteilijoiden vierailut taidekeskuksessa.

Vierailujen jälkeen meille jäi hieman vapaa-aikaa tutustua Kilkennyn keskustaan. Illalla menimme vielä yhteiselle illalliselle paikalliseen ravintolaan vierailujemme aikana tapaamiemme toimijoiden kanssa. Ruokailun lomassa oli hyvä myös keskustella vierailujen aikana syntyneistä ideoista ja ajatuksista sekä suunnitella mahdollista tulevaa yhteistyötä.

Seuraavana päivänä kävelimme hotellilta Kilkennyn keskustaan ja vierailimme keskiaikaisessa Rothe house -nimisessä rakennuksessa, joka nykyään toimii museona. Se on yksi Kilkennyn historiallisesti merkittävimmistä rakennuksista.

Matkamme viimeinen varsinainen vierailukohteemme oli elokuvien tekemisestä kiinnostuneita nuoria tukeva ja opastava organisaatio nimeltään Young Irish Film Makers. He järjestävät nuorille mm. erilaisia elokuvantekoon ja animaatioon liittyviä työpajoja.

Ennen lounasta meille jäi vielä hieman aikaa tutustua Kilkennyn linnaan, joka on Kilkennyn suosituin turistikohde. Lounaalla keskustelimme ja suunnittelimme tarkemmin tulevaa nuoriin kohdistuvaa kulttuuriaiheista yhteistyötä Kilkennyn Leader-ryhmän kanssa.

Lounaan jälkeen palasimme Dubliniin ja sieltä seuraavana aamuna takaisin Suomeen. Matka oli mielenkiintoinen ja uusia ideoita ja kontakteja syntyi paljon. Tästä on hyvä jatkaa matkalla syntyneiden ideoiden jalostamista irlantilaisten kanssa toteutettavaksi kansainväliseksi hankkeeksi.