Aisapari

Kaikkien aikojen maaseutujuhla kokosi Seinäjoelle ison joukon yrittäjiä, maaseudun kehittäjiä, maatilayrittäjiä ja sidosryhmiä kuulemaan mitä kaikkea hyvää maaseutuohjelman rahoituksella on saatu aikaan. Vaikuttavuus oli esillä monella tavalla, yrittäjyyden ja ympäristön uutisstudiossa oli haastateltavana yrittäjiä ja kehittämishankkeiden projektipäällikköjä, haastattelussa kerrottiin alueen vetovoiman lisäämisestä ja kymmenen hyvää syytä tulla kylille. Vaikuttavuuspolun ständeillä pääsi tutustumaan yli kahdenkymmenen erilaisen kehittämishankkeen vaikuttavuuteen ja tuloksiin.

Juhlan avauksessa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen ylijohtaja Mika Soininen toi esiin maakuntamme mittavan maaseutuohjelman rahoituksen ja sen kohdistumisen painotukset. Ruokaprovinssi on ruokamaakunnan kärki koko ruokaketjun mittaisesti. Tarinatulilla oli esillä kasvun tarinaa. Yhtenä avaintekijänä yrityksen menestymiseen on panostus henkilökuntaan ja työhyvinvointiin. Maaseudun yritystuissa painottuu myös teknologiateollisuus. Rahoituksella synnytetään elinkeinojen kasvua, kilpailukykyä ja kannattavuutta sekä vaikutetaan elinvoimaan laajasti kunnissa ja lähes jokaisella kylällä.

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien Kylille II -hanke esittäytyi maaseutujuhlassa. Katso video tässä linkissä.

Uusia ajatusten ruokaa loihti Petri Rajaniemi Ponder Nobsista. Historia on osoittanut, että suuret menestystarinat ovat usein lähteneet ihmisen pienestä ideasta. Rohkaisevia sanoja yllättää ja ylittää ihmisten odotuksia, niin voi tapahtua jotakin. Juhlapuheessa kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio korosti, että puhdas ruoka ja vesi eivät ole itsestään selviä asioita vaan tulevaisuuden maailmassa elintärkeitä. Maa- ja metsätalousministeriön tuoreessa strategiassa painottuukin ympäristö, kestävä kehitys ja ilmastonmuutos.

Etelä-Pohjalaisen maaseudun mahtisadosta on koottu julkaisu, jossa kuvataan myös vaikuttavuuspolku työkalua. Aineisto on lisäksi viety pareemaaseutu.fi-mahtisatoa sivulle.

Maaseutujuhla huipensi noin vuoden mittaisen prosessin, jossa MDI on toiminut Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen tukena maaseutuohjelman vaikuttavuuden arvioinnin ja viestinnän palvelumuotoilun kehittämisessä. BSTR toimi työssä MDI:n kumppanina ja tuotti projektin visuaalisen ilmeen.

Eteläpohjalaisen maaseudun mahtisatoa - vaikuttavuuden polku

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus käynnisti Mahtisatoa-vaikuttavuusmatkan hankkeiden vaikuttavuuden todentamisen ja viestinnän tueksi, jotta työn tulokset, vaikuttavuus ja rahoituksen merkitys eivät hukkuisi raporttien uumeniin. Tuloksena hahmottui Vaikuttavuuden polku -työkalu:

Vaikuttavuuden polku

PANOKSET

Siemenet

KYSY

Mitä tavoittelemme ja miksi?

Millaisia vaikutuksia halutaan saada?

TEE NÄIN

Suunnittele toimet käyttäen apuna vuosikelloa.

Tunnista resurssit, kuten: ihmiset, osaaminen, työaika, raha, verkostot ja viestintä.

TOIMET

Kylvö

KYSY

Mitä konkreettista teemme?

Kuka toiminnasta hyötyy?

TEE NÄIN

Toteuta toimet suunnitelmasi mukaan.

Mieti, mitä pitää tehdä, jotta halutut vaikutukset saavutetaan.

TULOKSET

Sato

KYSY

Mitä ovat mitattavat tulokset?

Mitkä ovat laadulliset tulokset?

TEE NÄIN

Dokumentoi tulokset ja analysoi saamasi materiaali. Miten onnistuit?

Kerää tarvittaessa tieto kohderyhmältä esim. kyselyllä, haastattelulla tai työpajassa.

VAIKUTUKSET

Kultajyvät

KYSY

Mitä pysyviä vaikutuksia saatiin aikaan?

Syntyikö yllättäviä vaikutuksia?

Millaisia vaikutuksia luulet olevan 3 vuoden päästä?

TEE NÄIN

Todenna vaikutukset. Käytä apuna vaikuttavuuskehikkoa.

Arvioi vaikutuksia, ei tuloksia tai toimia.

VIESTINTÄ

Linkit

Ydinviestit

Viestintävinkit

Viestintämatriisi

Hissipuhe

Viestintäkanavat

Twitter-video

Vaikutustarina