Aisapari

10.-13.9. järjestettiin kansainvälinen LINC-konferenssi, joka on EU-maiden Leader-ryhmien vuosittainen tapaaminen. Tänä vuonna se järjestettiin Pärnuussa, Virossa. LINC:iin osallistui yhteensä n. 360 henkilöä lähes jokaisesta EU-maasta. Aisaparia kyseisessä konferenssissa olivat edustamassa Aisaparin kv-koordinaattori Ellinoora Takala ja toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää.

Kolmipäiväisen konferenssin ohjelmaan sisältyi mm. opintovierailuja eri hankekohteisiin Virossa. Retkiä järjestettiin yhteensä yhdeksän, ja ne olivat kaikki teemoiltaan erilaisia. Osallistujat saivat valita niistä itselleen mieluisimman. Yhden retken teemana oli aktiiviset kylät. Retki alkoi tutustumisella Nedreman puiseen niittyyn, jota on kehitetty Leader-rahalla mm. rakentamalla sinne retkipöytiä ja hyödyntämällä paikallisten taiteilijoiden tekemiä eriaiheisia veistoksia.

Koska retken teemana oli aktiiviset kylät, niin vierailimme myös kahdessa kylässä: Oidremassa ja Paadremassa. Oidrema on 109 asukkaan kokoinen kylä, jossa mm. maitotuotanto on hyvin aktiivista. He ovat myös kehittäneet kylää rakentamalla kylän yhteisen saunan, muuttamalla entisen kyläkaupan kylätaloksi ja entisen vesitornin museoksi.

Paadremassa taas tutustuimme heidän kyläkeskukseensa, joka on perustettu entisen kyläkoulun tiloihin. Kyläkeskuksessa oli Leader-rahalla kunnostettu tiloja ja hankittu välineitä monenlaiseen harrastustoimintaan, kuten käsitöihin, biljardin pelaamiseen, pöytätennikseen yms. Sinne oli rakennettu myös pieni kylän yhteinen keittiö, jota hyödynnetään erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia järjestettäessä.

Retkellä syntyi uusia ideoita kylien kehittämiseen. Oli myös hienoa nähdä, kuinka aktiivista kylien toiminta on niiden pienestä asukasmääristään huolimatta.

LINC-konferenssiin kuului myös jo perinteeksi tullut leikkimielinen urheilupäivä. Urheilupäivä toteutettiin niin, että osallistujat jaettiin 20 joukkueeseen, jotka kiersivät tehtävärasteja eripuolin Tori Hellin kunnan keskustaa. Joen varrella mm. kilpailtiin vesiurheilulajien merkeissä ja rohkeimmat pääsivät myös ylittämään joen urheilupäivää varten rakennettua siltaa pitkin kävellen. Hevostallilla taas päästiin satuloimaan hevonen ja hyppiä keppihevosen kanssa esteradalla. Kaatosade toi lisähaastetta urheilupäivään, mutta kaikilla oli kuitenkin säästä huolimatta hauskaa. Urheilupäivän aikana pääsi myös tutustumaan eri maiden Leader-ryhmien edustajiin aivan uudella tavalla.

Hieman perinteisempää verkostoitumista sai harjoittaa Leader-ryhmien kv-yhteistyötä edistävässä Contact Corner -tilaisuudessa. Siellä Leader-ryhmät pääsivät mainostamaan omien Leader-alueidensa hankkeita ja etsiä niihin yhteistyökumppaneita. Jokaisesta konferenssiin osallistuneesta maasta oli ryhmiä esittelemässä hankkeitaan. Aisaparin alueellekin löytyi pari mielenkiintoista mahdollista yhteistyökumppania ja hankeideaa, joista saattaa vielä ajan mittaan syntyä uusia kv-hankkeita.

Konferenssi päättyi päätösjuhlaan, jossa hienon illallisen lomassa kuunneltiin puheita ja musiikkia sekä nähtiin upeita tanssiesityksiä. Aisapari on ollut LINC-kondferensseissa mukana jo monena vuonna ja tulee olemaan jatkossakin, sillä niissä pääsee vaihtamaan kuulumisia Leader-ryhmien kesken, luomaan uusia kontakteja, löytämään yhteistyökumppaneita ja saamaan uusia ideoita.