Aisapari

Suomessa syntyy 71,5 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä vuodessa, mutta sille ei ole vielä olemassa kierrätysväylää lukuunottamatta vaatteita, joita viedään jonkin verran kirpputoreille.

Kauhavalainen perinteikäs käsityöalan yritys Lankava (entinen Kangasaitta) laittaa nyt kortensa kekoon kiertotalouden hyväksi ja ryhtyy tekemään käytetyistä lakanoista kudetta. Tekstiilijätteelle kehitetään hyötykäyttöä Aisaparin rahoittamassa kokeilutoimenpiteessä. Uusi toimintamuoto sai tunnustusta Seinäjoen käsityömessuilla Vuoden käsityöteko -palkinnon muodossa.

Materiaalin keruussa tehdään yhteistyötä Lakeuden Etapin kanssa, joka järjestää lakanoiden ja puuvillaverhojen keräyksen yhdellätoista jäteasemallaan ympäri maakuntaa. Myös koululaiset innostetaan keräämään lakanoita kilpailulla, joka toteutetaan viimevuotisen tuikkujahdin tapaan.

Aikuisväestö voi osallistua viemällä Etapin jäteasemille tai suoraan Lankavaan kuluneita, mutta ei pahasti rikkinäisiä, puhtaita lakanoita ja puuvillaverhoja.

– Käsityöt, kierrätys ja vanhan tuunaaminen ovat ajan teemoja, samoin kuin perinteet ja vanhojen tekniikoiden elvyttäminen, kuten kangaspuilla kudonta ja räsymatot, kertoo toimitusjohtaja Kirsti Karppinen Lankava Oy:stä.

Räsyistä tuotteita, työtä ja yrittäjyyttä -hankkeessa tutkitaan, millainen on kierrätystekstiilien tuotantoketju keräyksestä val- miiksi tuotteeksi. Kangaskuteelle on Karppisen mukaan ollut kysyntää erilaisten toimijoiden ja harrastajien keskuudessa.

Kumppaneita lähialueelta?

Nyt etsitään yhteistyökumppaneita tuotannon eri vaiheisiin. Kaikki työvaiheet tekstiilien keräyksestä valmistukseen tapahtuvat Suomessa ja alihankintaa tehdään mieluusti mahdollisimman lähellä. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Kirsti Karppiseen puh. 050 342 0904.

 

Kierrätyskuteesta syntyy kaunista jälkeä sekä kutomalla että virkkaamalla, esittelee Kirsti Karppinen (kesk.) Oik. Lakeuden Etapin kehitys- ja ympäristöpäällikkö Mirva Hautala ja vas. Aisaparin toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää.