Aisapari

Kulttuurit kohtasivat Ruotsalan kylätalolla

Ruotsalan monitoimitalolla 27. lokakuuta järjestetty kulttuuri- ja ravintolapäivä ”Kulttuurikattila” sai hyvän vastaanoton, kävijöitä kertyi yli 200. Alueella asuvat eri kansallisuuksien edustajat sekä paikallinen väestö kokoontuivat maistelemaan erilaisia ruokia ja viihtymään yhdessä. Tapahtumassa oli osallistujia useista eri kansallisuuksista; Virosta, Latviasta, Venäjältä, Puolasta, Ukrainasta, Afganistanista, Somaliasta, Irakista, Kiinasta, Montenegrosta ja Suomesta. 

– Eri kansallisuuksilla on matala kynnys tulla mukaan ruuan äärelle järjestettyyn tapahtumaan. Samalla tutustumme toisiimme ja uusiin kulttuureihin, toteaa Aisaparin kehittämissuunnittelija Päivi Kultalahti.

Pöydissä oli tarjolla maistiaisina suolaisia, makeita, tulisia sekä miedommin maustettuja ruokia, muun muassa erilaisia piirakoita, kääryleitä ja keittoja. Palanpainikkeeksi oli tarjolla vettä, Jaakon juomaa sekä tietenkin kahvia ja teetä.

Arja ja Arto Hakorinta olivat lähteneet tapahtumaan Kuortaneelta.

– Lehdestä näimme juttua tästä tapahtumasta, ja ilman muuta lähdimme paikalle. Ulkomaanmatkoillamme syömme mielellämme paikallisia ruokia. Lähdimme katsomaan, onko täällä tarjolla niitä ruokia, joita olemme matkoillamme maistelleet, kertoo Arto Hakorinta.

Hakorinnat ovat tyytyväisiä, että Suomessakin on nykyisin tarjolla kansainvälisiä ravintoloita ja kansainvälisen keittiön antimia.

– Nyt kun lapset ovat maailmalla, ja olemme kahdestaan, niin käymme paljon ulkona syömässä. Kansainvälisiä ravintoloita löytyy jo hyvin maakunnan alueelta, lisää Arja Hakorinta.

–Tämä on erinomainen tapahtuma, kiitteli Kauhavan vastaanottokeskuksen työntekijä Marita Lepistö, ja jatkoi, että vastaanottokeskuksen väki on ottanut tapahtuman hyvin vastaan ja paneutuneet innolla ruuan valmistamiseen.

Vastaanottokeskuksen asukkaiden lisäksi myös työperäiset maahanmuuttajat olivat innokkaasti esittelemässä synnyinmaidensa ruoka- ja kulttuuriperinteitä.

Kauhavan kulttuuriyhdistys oli järjestänyt tapahtumaan toimintapisteen, jossa sai opetella virkkaamaan isoäidin neliöitä. Lapsille oli järjestetty mahdollisuus piirtämiseen. Tasatunnein oli monenlaista ohjelmaa, esiintyjinä esimerkiksi Hurjat akat, Eero Peltoniemi, Olavi Koivisto ja Maan mainiot markkinamummot.  Esillä oli myös eri kansallisuuksien kansallispukuja.

Tapahtumapäivän yhteyteen liittyneessä arvonnassa Härmäläisen kylpyläpäivän lahjakortin voitti Sirkka Rajamäki.

Tapahtuman järjestelyissä olivat mukana Härmänmaan 4H-yhdistyksen Läheltä lautaselle -hanke, Suomen Kylätoiminta ry:n Koti kylään-hanke, Etelä-Pohjanmaan nuorisoseuran Kotiseutu kotoisaksi -hanke, Eteläpohjalaiset kylät ry, Kauhavan seurakunta, Järvilakeuden kansalaisopisto, Kauhavan vastaanottokeskus, Härmän kylpylä, Yhteinen keittiö -hanke, Aijjoos-toiminta, Aisaparin Kylille-hanke, Kauhavan kaupunki, Kauhavan maanpuolustusnaiset ja Ruotsalan kyläyhdistys.