Aisapari


Kumppanuuspöytien äärelle kutsutaan kuntien, yritysten ja yhdistysten edustajia, kaikkia aktiivisia kansalaisia.

Alajärven kumppanuusillassa esiteltiin hyvinvointipuu, joka rakentui Tiina Pelkosen, Sanna Syrjälän ja Päivi Kultalahden yhteistyönä kiirastorstaiaamuna.

Puuhun saatiin idea Alavudella järjestetystä elinvoimaseminaarista, jossa Seija Korhosen esityksessä oli palvelut havainnollistettu puun muodossa. 

- Me tahdoimme päästä kunta-, ja jopa kylätasolle - mahdollisimman lähelle toimijoita. Ensin mietimme ajatusleikkinä, mitä pahoinvointia haluamme torjua. Sen jälkeen mietimme ihmisen hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä.

Hyvinvointipuun kasvustoihin on eroteltu paikkakunnan asukkaiden hyvinvointiin ja asumismukavuuten vaikuttavia tekijöitä ja otsakkeiden alle voi jokainen paikkakunta kirjata konkreettisin nimin oman alueensa toimijat ja palvelujen tarjoajat. 

Kun kaikki tekijät tunnistetaan, voidaan tehdä yhteistyötä entistä syvemmin, kutsua kumppanuuspöytiin ja yhteistyöhankkeita toteuttamaan yhtä useampia palvelujen tarjoajia.

Kumppanuuden hedelmät on kirjattu omenoihin - nämä hedelmät ovat myös paikkakuntien vetovoimatekijöitä, joita kelpaa mainostaa myös matkailijoille ja potentiaalisille muuttajille.

Kun jokainen paikkakunta laittaa kumppanuudella oman hyvinvointipuunsa kukoistukseen, saadaan aikaan hyvinvointimetsä, jossa yhteistyön hyödyt ylittävät kuntarajat.


Paikkakunnittaisiin harjoituksiin voi tyhjän puun ladata TÄÄLTÄ ja jos tahtoo tehdä jaotteluun omat otsikotkin, on siihen mallipohja TÄÄLLÄ.

Tiina Pelkonen Elinvoimaa kuntiin -hankkeesta alusti kumppanuuden ja yhteistyön merkityksestä. Esitys on ladattavissa TÄÄLTÄ.