Aisapari

Olemme poikkeusoloissa koronavirusepidemian takia. Yhdessä viikossa on tavallinen arkemme muuttunut todella paljon. Nyt jos koskaan tarvitaan kylillä välittämistä ja naapuriapua.

SPR:n Länsi-Suomen piiri ja Pohjanmaan Vapepa kartoittavat vapaaehtoisia, jotka voisivat esimerkiksi hoitaa kotikaranteeniin määrättyjen henkilöiden ruokakuljetuksia. Tärkeää olisi myös tietää, onko tämäntyyppistä vapaaehtoista auttamista kylillä jo omaehtoisesti organisoitu.

Pyydämme kyliä kartoittamaan mahdollisuuksien mukaan auttamisasiaa ja nimeämään yhdyshenkilön, joka selvittää mahdollisia avuntarvitsijoita ja johon kunta tai muu viranomainen voi tarvittaessa olla yhteydessä. Käytännössä yhdyshenkilö voisi olla puheenjohtaja tai joku muu yhdistysaktiivi.

- Olisi hienoa jos joka kylältä saataisiin joku vastuullinen henkilö kertomaan silloin tällöin mitä siellä tapahtuu, toivoo Vapaaehtoisen pelastuspalvelun valmiuspäällikkö Aki Valonen. Tämä helpottaisi myös paikallistoimikuntien arkea.

Monet muutkin yhdistykset ovat aktivoituneet avun tarjoamisessa. Myös näistä tulee toimittaa tieto tilannekeskukseen.

Tiedot voi lähettää sähköpostitse kylille@aisapari.net tai puh. 0400 239 359. Välitämme tiedot keskitetysti SPR:n Länsi-Suomen piirin tilannekeskukseen, josta tarvittava tieto välittyy eteenpäin auttajien verkostossa.

Suomen Kylät ry ohjeistaa näin: "Paikallisyhteisöissä voimme miettiä miten toimimme, ettei kukaan jäisi yksin pelkojensa ja epävarmuutensa kanssa uudessa tilanteessa. Positiivisuus ja toivon ylläpitäminen on tärkeää. Voimme muistuttaa naapuriavun tärkeydestä erityisesti viestinnällisin keinoin. Kyläyhdistys voi esimerkiksi kehottaa olemaan naapuruston ikäihmisiin yhteydessä puhelimitse. Kyläyhdistys voi tarjota apua esimerkiksi kaupassa käyntiin noudattaen samalla viranomaisten ohjeita. Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme."


Verkosta poimittua:

Kannattaa seurata kuntien ja terveystoimen tiedotuksia - ja tietoa saa myös sosiaalisen median kautta. Tilanne muuttuu koko ajan. HUOM! Koordinoitujen vapaaehtoisjärjestelyjen lisäksi naapuriapu ja omaisten tekemä auttaminen on edelleen suositeltavaa ja sitä kukin toteuttaa keskinäisillä sopimuksillaan.

Evijärvi: Evijärven kunta aloittaa lähipäivinä ruokakassi- ja lääkekuljetuspalvelun koordinoinnin karanteenissa tai karanteenin kaltaisissa olosuhteissa oleville. Toiminnassa ovat yhteistyössä kaupan lisäksi apteekki, kotihoito, seurakunnan diakoniatyö, varautumislohkot ja vapaaehtoinen pelastuspalvelu. Toimintaa kunnassa koordinoi Sanna Syrjälä. Vapaaehtoisen tulee olla terve täysi-ikäinen eikä saa kuulua riskiryhmiin. Vapaaehtoiset voivat ilmoittautua Jouni Kultalahdelle p. 040 553 7825.

Kauhava: Komiat-lehden uutinen: Sosiaali- ja terveysministeriö on velvoittanut kuntia järjestämään ruoan kotiinkuljetuspalvelun yli 70-vuotiaille asukkailleen. Kauhavalla se alkaa ensi viikolla. – Meillä on tiistaina kaupungin johtoryhmä, jossa asia esitellään, ja siitä tiedotaan tiistaina iltapäivällä, kaupunginjohtaja Markku Lumio kertoo. Kauhavalla palvelua hoitavat ne kaupungin työntekijät, joilla ei ole koronatilanteen takia muuta työtä. Mukana on myös vapaaehtoisorganisaatioita.

Lappajärvi: Yli 70-vuotialle, riskiryhmiin kuuluville ja karanteeniin joutuneille on tarjolla vapaaehtoista apua. Väylänä toimii Lappajärven seurakunnan diakonityö. Seurakunnalle voivat ilmoittautua niin avun tarvitsijat kuin sitä tarjoavat vapaaehtoiset. Apu voi olla kauppa- tai apteekkikäyntejä jne. Ota rohkeasti yhteyttä seurakunnan diakonityö Eveliina Korkea-Aho, 0401840644, eveliina.korkea-aho(a)evl.fi

Lapuan kaupungin sivulta poimittua: Sekä S-ryhmä että K-ryhmä ja paikalliset kauppaliikkeet ovat tahoja, joiden kanssa voi neuvotella ostosten kotiin kuljettamisesta. Palvelun hintatiedon saa yritykseltä. Lapuan Sininauha ry: Yhdistyksellä on jo valmiiksi toimiva kauppa-asiointipalvelu, jota voi hyödyntää maanantaista perjantaihin. Puhelimitse yhteys 040 749 3158 tai 050 511 5015. Palvelun hintatiedon saa yhdistykseltä. Alueen yksityiset kotipalveluyrittäjät omien mahdollisuuksiensa mukaan. Mm. Lapuan kaupungin internetsivuilta löytyy yrittäjien yhteystietoja. Lapuan kaupungin kotihoito: Kauppa-asiointi ei ole kotihoidon palvelu, vaan asiakas ohjataan käyttämään yllä mainittuja keinoja. Nykyisten asiakkaiden kanssa sovitut toimintatavat ovat ennallaan. Vapaaehtoisten suorittama asiointi: Yksityiset henkilöt voivat tarjota apuaan ikäihmisille mahdollisuuksiensa mukaan. Lapuan kaupunki selvittää mahdollisimman pian, pystytäänkö avaamaan omaa vapaaehtoisten toiminnan koordinointitoimintaa. Tästä ilmoitetaan erikseen, jos tämä mahdollistuu. Lisätietoja: ikäihmisten palvelujohtaja Tarja Palomäki, puh. 044 438 4171 tai tarja.palomaki(a)lapua.fi. 

Vimpeli: Vimpelin kunnan kotihoito kartoittaa kotona asuvien ikäihmisten, joilla ei ole tukiverkostoa tai jotka muuten kokevat tarvitsevansa apua asiointiin, ruokakuljetusten määrän ja tekee ruokatilaukset kaupoille. Vimpelin seurakunta tiedottaa facebookissa: jos joku sairastuu koronavirukseen tai joutuu karanteeniin, eikä hänellä ole läheisiä, jotka voisivat tuoda ruokaa>> ota siinä tilanteessa yhteyttä diakoniatyöntekijään puh. 0400 759 210 > diakonia toimittaa ruokaa kotiin.

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen ilmoittaa näin: Yli 70-vuotiaiden ohjaus ja neuvonta (esim. asiointipalvelu ja muu yhteydenotto) puh. 040 619 5126. Kotihoidon asiakkaat ottavat yhteyttä oman alueensa kotihoitoon. Lapsiperheiden palveluihin liittyvät yhteydenotot puh. 040 352 3841.

Järvi-Pohjanmaan perusturva kertoo muuttuneista asiointikäytännöistä. Terveyskeskus palvelee puh. 06 2412 7700