Aisapari

Aisapari ry juhlii tänä vuonna 20:tä toimintavuottaan. Yhdistys perustettiin alueelle, joka käsitti Järviseudun ja Härmänmaan seutukunnat, kuntia oli tuolloin yhdeksän; Alahärmä, Alajärvi, Evijärvi, Kauhava, Kortesjärvi, Lappajärvi, Lapua, Vimpeli ja Ylihärmä.

Aisaparin alueella oltiin vahvasti Euroopan Unioniin liittymistä vastaan, mutta seutukunnissa tehty yhteistyö johti yhteisen kehittämisyhdistyksen perustamiseen vuonna 1999. Leader-ryhmänä Aisapari aloitti seuraavana vuonna.

Aisaparin ry:n ensimmäisenä puheenjohtajana toiminut Asko Peltola, totesi tuolloin, että kehittämisyhdistyksen toiminta on rahakukkaro alueen hyväksi. Toiminta vaatii kuitenkin EU-rahoituksen ja valtiolta tulevan rahan lisäksi kuntarahaa. Kunnissa asiaan suhtauduttiin myönteisesti. Aisaparilla ja alueen kunnilla on ollut hyvää yhteistyötä ja kuntarahaosuus toimintaan on löytynyt.

EU:n toimintakaudet ovat seitsemän vuoden mittaisia. Aisaparin alueella toteutetaan siis nyt kolmatta toimintakautta. Aisapari rahoittaa yhdistysten ja yhteisöjen yleishyödyllisisä investointeja ja kehittämishankkeita sekä yritysten investointi- ja kehittämishankkeita. Kuluvalla ohjelmakaudella rahoituskehys on noin 10 miljoonaa euroa.

Kaikkiaan kuluneiden toimintakausien aikana Aisapari on rahoittanut noin 600 hanketta, joista noin puolet on yritysten investointi- ja kehittämishankkeita. Kaikkiaan Aisapari on toimintansa aikana myöntänyt hanketoimintaan noin 30 miljoonaa euroa. Kuluvan ohjelmakauden rahoituskehys on noin 10 miljoonaa euroa.

Lue lisää hankkeista Aisaparin 20-vuotisjuhlajulkaisusta tässä linkissä.

Hanketoimintaan kuuluu, että hankkeen toteuttaja vastaa omarahoitusosuudesta, joka yleishyödyllisissä investoinneissa voi olla myös talkootyötä. Kuluvalla ohjelmakaudella kehittämis- ja investointihankkeissa on toteutumassa runsas 65 800 talkootyötuntia, se on lähes 35 henkilötyövuotta ja rahaksi muutettuna noin miljoona euroa!

Aisapari ry:llä on noin neljäsataa jäsentä. Hallituksessa on 12 jäsentä, kaikki alueen kunnat ovat edustettuna hallituksessa. Hallitusjäsenyys noudattaa kolmikantaperiaatetta eli kolmannes hallituksen jäsenistä on maaseudun asukkaiden edustajia, kolmannes kuntien viranhaltijoita ja kolmannes yhdistysten edustajia.

Yhdistys työllistää neljä päätoimista työntekijää sekä tällä hetkellä lisäksi viisi määräaikaista työntekijää.

Aisapari järjesti 20-vuotisjuhlan yhteistyökumppaneilleen Alajärvellä 26. huhtikuuta. Juhlassa Aisapari lahjoitti jokaiselle kunta- ja kaupunkikumppaneilleen kaksi koivua yhteistyön merkiksi. Koivu on puu, jota on perinteisesti käytetty aisapuina ja kahdesta puusta muodostuu aisapari. Koivu tuottaa tuohta, ja tuohta tarvitaan myös paikallisessa kehittämisessä. Yhteistyössä kuntien, EU:n, valtion ja hanketoteuttajien kanssa on Aisaparikin saanut jakaa tuohta eli rahoitusta paikalliseen kehittämisen jo kahdenkymmenen vuoden ajan.

Katso juhlan koostevideo tässä linkissä.

Sonja Jokirannan sävelsti ja sanoitti Aisaparille nimikkolaulun, jonka ensiesitys oli 20-vuotisjuhlassa. Kuuntele laulu

tässä linkissä.


Juhlaa jäsenistön kanssa

Juhlavuosi jatkuu yhdessä jäsenistön kanssa. Aisapari järjestää juhlavuoden kunniaksi kuva- ja tarinakilpailun. Osallistu #aisapari20 -kilpailuun Instagramissa, Facebookissa tai sähköpostilla. Kilpailun tarkoituksena on tuoda esiin Aisaparin alueen (Alajärvi, Evijärvi, Kauhava, Lappajärvi, Lapua, Vimpeli) tarinoita, paikkoja ja tapahtumia. Kilpailuaikaa on 30. syyskuuta saakka. Käynnissä on myös jäsenhankintakampanja.

Toimialueen kaupunkeja, kuntia ja muita kumppaneita kiitettiin yhteistyöstä.