Aisapari

Avoimet kylät on suurin verkossa toteutettava maaseututapahtuma

Vuosittainen Avoimet Kylät -päivä toteutetaan vallitsevan koronatilanteen vuoksi verkossa diginä. Nyt kun Maaseutuparlamenttiakin on päätetty siirtää vuodella, on Avoimet kylät -päivä vuoden 2020 suurin valtakunnallinen  maaseututapahtuma ja se toteutetaan tällä kertaa verkossa.

Käytännössä Avoimet Kylät -päivä toteutetaan sovitusti 13. kesäkuuta ja kylät käyttävät materiaalin julkaisuun erilaisia verkkopalveluita. Kaikki materiaali julkaistaan verkkoon yhden päivän aikana, jotta kylille saadaan maksimaalinen näkyvyys tapahtumasta somessa, mutta myös perinteisessä mediassa. 

Kylä voi julkaista Avoimet Kylät päivänä esimerkiksi aiemmin kuvattuja videoita, vanhoja kuvia kuvagalleriana tai esimerkiksi kylähistoriikin verkkolyhennelmän tai kuvata vaikka kyläliveä. Sisältö on vapaa, kunhan aineisto on digitaalisena ja siihen on olemassa julkaisuluvat tekijältä. 

Yhtenä päivän teemana on ulkoilu. Tavoitteena on esitellä verkossa kylien ulkoilu- ja liikuntapaikkoja, jotta ihmiset tietävät millaisia ulkoilumahdollisuuksia kyliltä löytyy.

Webinaareista neuvoja

Tapahtumaa varten voi myös kuvata uuden videon ja tähän on tulossa Suomen Kylien toimesta webinaari laadukkaan mobiilivideon tekemisestä. Suomen Kylät julkaisee myös toisen webinaarin, jossa käydään läpi podcastin tekeminen kotioloissa.

Avoimet Kylät verkossa -päivän pääasiallinen julkaisukanava on Facebook, jonne kylät julkaisevat materiaalin omille sivustoilleen. Tavoitteena on myös, että kylät innostuvat luomaan pysyvän kanavan tiedonvälitykseen ja kylien markkinointiin. Suomen Kylät julkaisevat pienen ohjevideopaketin, jossa käydään läpi kuvien ja videoiden lataaminen Facebook-palveluun.

Muitakin kylän käytössä olevia kanavia voi käyttää päivän toteutuksessa, mikäli sellaisia on jo olemassa. Materiaalit ladataan kylien omiin kanaviin, jonka jälkeen ne linkataan valtakunnalliselle Avoimet Kylät -kanavalle Facebookiin. Kaikki materiaali pyritään linkkaamaan myös Avoimet Kylät karttasovellukseen, jolloin eri kylien sisältöön pääsee helposti tutustumaan linkeistä.

Ilmoita kylän tempaus Aisaparille!

Kerro Aisaparille, mitä kyläsi/yhdistyksesi aikoo tehdä verkossa näkyväksi Avoimet kylät -päivänä, niin me ilmoitamme tempauksen eteenpäin valtakunnalliselle kartalle. Ilmoittautumisen voi tehdä TÄSSÄ LINKISSÄ tai vapaamuotoisesti sähköpostiin kylille@aisapari.net tai soittamalla puh. 0400 239 359.

Olisi hienoa, jos kylät ja yhdistykset lähtisivät innolla mukaan jakamaan vaikka vanhoja valokuvia facebookiin, ellei uudempaa materiaalia ole. Kylän perinteiset ruoka- tai käsityöohjeet, harrastukset, kauniit maisemat, ulkoilualueet, nähtävyydet tai vaikka kylän viulistin esitys olisivat helposti toteutettavia tempauksia myös verkkoon. Aisaparilta löytyy tarvittaessa apua ja neuvoja toteutukseen.

Ja mikäpä estäisi kuvaamasta kyläliveä? Verkossa on nähty norppaliveä ja navettaliveä. Ehkä joku nuori kyläläinen innostuisi kuvaamaan vaikkapa lemmikkiliveä? 

Osallistetaan koko kylä mukaan ja tehdään meidän alue näkyväksi Suomen kartalle!


Kylät elävät myös verkossa

Päivän tavoitteena on näyttää kylien digiosaamista ja sopeutumiskykyä poikkeusoloissa. Avoimet Kylät -päivän verkkototeutukseen voi osallistua matalalla kynnyksellä, joten päivään odotetaan kaikkien aikojen suurinta kylien yhteismäärää. 

Tavoitteena on saada tapahtumalle ja kylien verkkotempaukselle valtakunnallista näkyvyyttä. Mediatiedotteeseen tarvitaan myös mukaan esimerkkikylä, joten jos teillä on jo kehitteillä toimintasuunnitelma verkossa toteutettavaan tapahtumaan, olkaa yhteydessä! 

Tapahtumapäivänä avoimetkylat.fi-sivustolle julkaistaan Suomen kartta, josta pääsee linkkien avulla tutustumaan kylien tuottamaan sisältöön. Päivän julkaisuissa käytetään tunnistetta #avoimetkylät

Tavoitteena on innostaa kaikkien aikojen suurin määrä kyliä mukaan tuottamaan erilaista sisältöä. Samalla päivään tuotettu sisältö toimii kylien markkinointimateriaalina. 

Avoimet Kylät verkossa -päivän pääasiallinen julkaisukanava on Facebook. Kylä julkaisee materiaalin omalle kanavalleen. Lisäksi voidaan käyttää julkaisukanavana kylän verkkosivuja, Youtubea ja Instagramia.

Lisätietoa ja materiaaleja löydät osoitteesta www.avoimetkylat.fi.

Tervetuloa mukaan kaikkien aikojen suurimpaan kylätapahtumaan!