Aisapari

Millainen on sinun maaseutusi?


Aisapari kysyi syyskuussa alueensa nuorten mielipiteitä maaseudulla asumisesta, harrastus- ja vaikutusmahdollisuuksista sekä siitä mitä he alueelle erityisesti kaipaisivat. Nuoret saivat myös kertoa kuinka he itse aluetta kehittäisivät ja mitkä heidän tulevaisuuden suunnitelmansa ovat.

Verkossa toteutettu kysely suunnattiin 13-29-vuotiaille. 

Vastaukset kerättiin syksyllä 2019 viikkojen 37 - 40 aikana. Kyselyyn osallistui yhteensä 77 nuorta.NÄIN NUORET VASTASIVAT:


1. Missä asut?

Vastaajien asuinpaikka Aisaparin toimialueella 

2. Mikä täällä on parasta?

Maaseudulla asumisen parhaiksi puoliksi koettiin rauhallisuus ja turvallisuus, puhdas luonto sekä yhteisöllisyys.

3. Kuinka itse kehittäisit omaa asuinaluettasi? 

Kauhavalla nuoret haluaisivat panostaa erityisesti teiden kuntoon ja terveisiin kouluihin, mutta toiveissa on myös saada Kauhavalle ammattikoulu, skeittiparkki sekä lisää vapaa-ajantiloja nuorille ja nuorille aikuisille. Terveitä kouluja ja päiväkoteja haluttiin myös Kortesjärvelle, minkä lisäksi kehityskohteeksi siellä nimettiin nuorisotilojen aukioloaikojen pidentäminen sekä mopojen ja autojen ruuvauspajan rakentaminen. 

Nuorisotilojen aukioloajan pidentäminen ja laajentaminen sekä nuorten vapaa-aikapaikkojen lisääminen nousi kehityskohteiden kärkeen Evijärven, Lehtimäen sekä Lappajärven lisäksi myös Vimpelissä, mihin kaivattiin myös lisää nuoria asukkaita sekä heille sopivia asuntoja. Lappajärvellä haluttaisiin lisäksi kehittää olemassaolevia harrastusmahdollisuuksia kunnostamalla liikuntasalia sekä tenniskenttää. 

Lapualla suurimmaksi kehityskohteeksi nousi kivijalkakauppojen lisääminen ja hiekkateiden muuttaminen asfaltiksi. Ylihärmää nuoret kehittäisivät lisäämällä kivajalkakauppoja, vapaa-ajan viettopaikkoja sekä aktiviteetteja, mutta moni on siellä tyytyväinen myös nykyiseen tilanteeseen. Alahärmässä ja Alajärvellä kehityskohteeksi nimettiin julkinen liikenne.

4. Mitä harrastat? Ovatko harrastusmahdollisuudet riittävät? Kuinka harrastusmahdollisuuksia voisi kehittää?

Kauhavalla harrastetaan kyselyn perusteella paljon urheilua ja siihen koettiin olevan hyvät harrastusmahdollisuudet. Uutena harrastusmahdollisuutena toivottiin scoottausta, pesäpalloa ja tanssia. Myös yhteisöllistä toimintaa toivottiin enemmän. Lapualla harrastusmahdollisuudet koettiin erittäin hyviksi ja monipuolisiksi ja kehitystä toivottiinkin lähinnä salibandy- ja koiraharrastustoimintaan. Pääosin harrastusmahdollisuudet koettiin hyviksi myös Ylihärmässä, missä haluttaisiin kehittää metsäpolkujen kartoitusta sekä rakentaa motocross-rata. 

Pikaista uudistusta ja parannusta kuntosaliin toivottiin Kortesjärvellä ja Lehtimäellä. Muutoin Kortesjärvellä koettiin olevan hyvät harrastusmahdollisuudet, joskin julkisen liikenteen puuttuminen koettiin ongelmaksi harrastusten pariin pääsyssä. Lehtimäellä vastaajat kertoivat harrastavansa kuntosaliliikunnan lisäksi myös luonto- ja eräretkiä. Parannuksena toivottiinkin ilmaisia luontokursseja ja -retkiä sekä ylipäätään enemmän harrastusmahdollisuuksia teini-ikäisille.

Lappajärvellä kehityskohteeksi nimettiin salibandyvuorot, -välineet ja tilat lukion liikuntasalissa. Uutena harrastusmahdollisuutena toivottiin moottoriurheilurataa, jalkapallojoukkuetta sekä mahdollisuutta harrastaa voimistelua, muilta osin harrastusmahdollisuudet koettiin pääosin hyviksi. Erityisen hyviksi harrastusmahdollisuudet koettiin Vimpelissä, missä ainoaksi kehityskohteeksi nousi tarve ns. höntsäporukoille eli ei niin ammattimaiseen toimintaan tähtäävät ryhmät urheilulajeissa.  

Evijärvellä koettiin olevan hyvät mahdollisuudet harrastaa urheilua, leivontaa, lukemista tai käsitöitä, mutta muilta osin harrastusmahdollisuuksia toivottiin lisää. Alajärvelläkin harrastusmahdollisuudet koettiin monipuolisiksi ja uusiksi harrastusmahdollisuuksiksi toivottiin kansantanssia ja motocrossia.

5. Mitä nuorille suunnattua toimintaa kaipaisit alueellesi erityisesti?

Kauhavalla kaivattiin eniten laneja, eli verkkopelitapahtumia sekä skeittiparkkia. Kannatusta sai myös pakopelihuone ja iltakahvila. Haluna oli saada myös jalkapalloon ja sählyyn ei niin ammattimaiseen toimintaan tähtääviä joukkueita.

Lapualla oltiin tyytyväisiä nykyiseen toimintaan ja toiveeksi nousikin vain ajanviettopaikka ilman ohjattua ohjelmaa sekä koiraurheilutoiminta. Ylihärmään nuoret kaipasivat paikkaa frisbeegolfille, jalkapallokenttää, motocross-rataa sekä lisää puistoalueita. Alahärmässä esiin nousi jälleen julkisen liikenteen puuttuminen. Enemmän yhteistä tekemistä eli avoimia kerhoja sekä kahvilaa nuoret halusivat Kortesjärvellä.

Lappajärvelle nuoret haluaisiavat enemmän nuorille suunnattuja esiintyjiä ja tapahtumia sekä enemmän urheilukisoja. Myös nuorisotiloille toivottiin enemmän tapahtumia. Vimpelissä nuorten lähes yksimielisenä toiveena oli enemmän oleskelupaikkoja nuorille. Evijärvellä puolestaan toivottiin yhteisöllistä toimintaa. 

Alajärvellä toivottiin tekemistä ettei tarvitsisi pyöriä kylillä päämäärättömänä ja Lehtimäeltä taas haluttaisiin lähteä retkelle Lehtimäen ulkopuolle.

 6. Voitko mielestäsi vaikuttaa asioihin omalla asuinpaikkakunnallasi?

Kauhavalla ja Evijärvellä puolet vastaajista koki voivansa vaikuttaa ja puolet koki ettei voinut vaikuttaa asioihin.
(Kauhavalta vastaajia 8, Evijärveltä 2) 

Lapualla 61,5% vastaajista koki voivansa vaikuttaa ja 38,5% koki etteivät he voineet vaikuttaa asioihin.
(vastaajia 13)

Ylihärmässä 60% vastaajista koki voivansa vaikuttaa asioihin, 10% koki voivansa osittain vaikuttaa ja 30% koki ettei voi vaikuttaa. (vastaajia 14)

Kortesjärvellä 33% koki voivansa vaikuttaa ja 66% koki etteivät he voi vaikuttaa asioihin. (vastaajia 6)

Lappajärvellä 40% vastaajista koki voivansa vaikuttaa, 10% oli yrittänyt vaikuttaa ja 50% koki ettei voinut vaikuttaa asioihin. (vastaajia 17)

Vimpelissä 44% vastaajista koki voivansa vaikuttaa ja 56% koki ettei heillä ole mahdollisuutta vaikuttaa. (vastaajia 9)

Alahärmässä ja Lehtimäellä kukaan vastaajista ei kokenut voivansa vaikuttaa asioihin. (Alahärmässä vastaajia 1, Lehtimäellä 3)

Alajärvellä 50% kokee voivansa vaikutta ja osa heistä oli jo päässytkin vaikuttamaan asioihin, 50% vastaajista taas kokee etteivät he voi vaikutaa asioihin.
(vastaajia 4)

7. Jos saisit 1000€ kohdennettavaksi nuorille niin mitä tekisit sillä rahalla?

Kauhava:
"Ostaisin kaikkien käyttöön lainattavan e-scootin" "Matalan kynnyksen tapahtuman nuorille" "Tekisin Iisakin kentästä tasaisemman ja paremman" "Antaisin nuorisotiloille " "Jotain tekemistä tai paikka missä saa olla 24/7"

Lapua:
"Parantelisin jotain jo valmiina olevaa nuorille suunnattua toimintaa" "Parantaisin nuorisoseuran nuorten tiloja" "Enemmän vapaa-ajan viettotiloja nuorille" "Rinteisiin motocross-rata" "Parantaisin nuorisotalon tiloja"

Ylihärmä:
"Nuorten harrastusmahdollisuuksiin tai välineisiin" "Frisbeegolf-rataan Karhuvuorolle" "Aloittaisin kahvilan rakentamisen" "Crossirataan!"

Kortesjärvi:
"Pitäisin nuorisotiloja auki useammin" "Järjestäisin mukavan tapahtuman" "Ostaisin uusia kuntosalilaitteita" "Ajanviettopaikka"

Lappajärvi:
"Nuorisotilan auki useammin" "Tukisin paikallisia muusikoita" "Ostaisin vanhan lukion saliin uudet salibandymaalit ja nuorille lisää toimintaa" "Uudistaisin bändikämpän" "Kunnostaisin tenniskenttää" "Järjestäisin nuorille tapahtumia" "Parantaisin aktiviteettimahiksia" "Crossirata" "Ostaisin uusia liikuntavälineitä"

Vimpeli:
"Piristäisin nuorisotiloja" "Pitäis olla enemmän, että sais maauimalan" "Nuorille urheilukamoja"

Evijärvi:
"Vapaa-ajan hengauspaikka tai grillauspaikka"

Alajärvi:
"Järjestäisin stunt-tapahtuman" "Aloittaisin järjestämään nuorille yhteistä paikkaa, jossa voisi käydä iltaisin pelailemassa, hengailemassa tai muuten vaan olemassa ja tutustua muihin"

Lehtimäki:
"Retkiä koululaisille paikallisiin kohteisiin ja tutustumaan oman kylän ja koulun toimintaan" "Järjestäisin jonkun mukavan reissun ja koittaisin saada muutoksia nuorisoseuran nuorten toiminnan aukioloaikoihin siten, että nuoret saisivat viettää siellä aikaa myöhempään"

7. Millaiset ovat tulevaisuuden suunnitelmasi? Missä näet itsesi esimerkiksi kymmenen vuoden päästä?Kauhavalaisista noin puolet aikoo perustaa perheen ja uran Kauhavalle, puolet aikoo muuttaa pois.
(8 vastausta)

Lapualla kysymykseen vastattiin mm. näin: "Asumassa Lapualla ja töissä käyn Seinäjoella" "Aion mennä Perhoon opiskelemaan hevosalaa ja palata sen jälkeen Lapualle ja perustaa yrityksen" "Jossain isossa kaupungissa" "Lapualla tottakai!" 

Ylihärmässä vastaajista 70% aikoo muuttaa pois töiden tai opiskelun perässä, 20% näkee itsensä työelämässä maanviljelijänä ja 10% aikaa pysyä Ylihärmässä. (14 vastausta)

Kortesjärveen vastaajat olivat tyytyväisiä, sillä kaikki vastasivat näkevänsä itsensä 10 vuoden päästä Kortesjärvellä.(6 vastausta)

Lappajärvellä 60% näki itsensä työelämässä ja 20% opiskelemassa, 20% näki itsensä muualla kuin Lappajärvellä.
(17 vastausta)

Vimpelin vastaajista 33,3% näki asuvansa jossain muualla kuin Vimpelissä, 33,3% näki olevansa työelämässä Vimpelissä ja 33,3% ei osannut vielä sanoa. (9 vastausta)

Evijärveläisistä vastaajista yksi näki itsensä yrittäjänä Evijärvellä ja toinen ei vielä osannut sanoa. (2 vastausta)

Alajärvelläkin ollaan melko tyytyväisiä, sillä 75% vastaajista näki asuvansa Alajärvellä ja 25% kertoi muuttavansa johonkin etelän kaupunkiin. Lehtimäellä tilanne ei näyttänyt yhtä hyvältä, sillä vastaajat eivät joko vielä osanneet sanoa tai sitten näkivät itsensä asuvan jossain muualla kuin Lehtimäellä. (Alajärvellä 4 vastaajaa, Lehtimäellä 3)