Aisapari

Lupailin viime viikolla kertoa "kevyemmästä" opiskelusta. Aina ei tarvitse opiskella tutkintoa tavoitellen. Avoimessa yliopistossa, kansalaisopistoissa ja monessa muussa paikassa järjestetään lyhyitä kursseja lähes aiheesta kuin aiheesta. Jos innostavaa aihetta ei löydy, niin - innostutko yleensä mistään? :D

Järvilakeuden kansalaisopisto järjesti yhdessä Maakuntakorkeakoulun kanssa syksyllä avoimen yliopiston opintojaksona "Kehittämisprojektin suunnittelu ja johtaminen" -kurssin. Aisaparinkin oli tarkoitus olla järjestäjänä, mutta rahoitussysteemin viivästymisen vuoksi jouduimme jättäytymään ringistä pois. Mutta onhan meillä ammattilaisia koulutusta järjestämässä, joten ehkä vain hyvä ettemme laittaneet lusikkaamme soppaan ;)

Sen sijaan, että olisimme järjestäneet koulutusta, osallistuimme siihen itse. Vaikka olemme vuosikaudet neuvoneet, suunnitelleet, rahoittaneet ja toteuttaneet kehittämisprojekteja, uskoimme, että aina voi oppia uutta. Ja todellakin! Meillä oli loistava kouluttaja, Leena Manninen Jyväskylän yliopistosta. Leena osasi insinöörimäisellä tarkkuudella paloitella projektit osiin ja samalla elävöittää opetusta käytännön kokemuksella. Meiltä myös vaadittiin paljon ja paljon me opimme!

Erityisen hienoa oli nähdä useita "tulevia hankevetäjiä" kouluttautumassa. Rahoittajalle on tärkeää, että hankkeita osataan toteuttaa, sen lisäksi että suunnitelma on selkeä. Oli myös hauska saada nimille kasvot ja päästä tutustumaan mitä erilaisimpiin "pilvilinnoihin", kuten kouluttaja meidän suunnitelmiamme kutsui.

Mitä uutta sitten opin? Paljonkin: Sain selkeän mallin rahoitushakemuksesta irralliseen projektisuunnitelmaan. Rahoittajana me vaadimme hankesuunnitelmaa, mutta se ei riitä. Lisäksi toteuttajalla itsellään on oltava KIRJOITETTU, aika yksityiskohtainenkin suunnitelma hankkeen etenemisestä. Olen puhunut työsuunnitelmasta, mutta nyt kuulkaa se ei enää minullekaan riitä :D Tulkaapa hakemaan rahoitusta, niin kerron teille....

Ja se pilvilinna: Se on kaikkein tärkeintä hankkeissa! Pilvilinnalla tarkoitetaan sitä suurta tavoitetta, joka helposti rahoitusehtojen viidakossa katoaa. Mutta hankkeen suunnittelijalta ja toteuttajalta se ei saa kadota koskaan, sillä silloin katoaa myös tekemisen motivaatio.

Mikä on sinun pilvilinnasi? Kirjoita se paperille, niin se saattaa toteutua!


Eeva

Kehittämissuunnittelija
Aisapari ry
eeva.arpala@aisapari.net