Aisapari

Into on henkeään haukkoen seurannut, miten Aisaparin alueen toimijat ovat innostuneet suunnittelemaan hankkeita ja tekemään hakemuksia niin perinteisesti paperilomakkeille kuin Hyrrässäkin. Kun Aisaparin hallitus kokoontui käsittelemään kauden ensimmäisiä hakemuksia, ei urakka ollut pienimmästä päästä: yritys- ja hanketukihakemuksia oli yhteensä kolmekymmentä! Jos kaikki olisivat saaneet rahoituksen hakemuksen mukaisesti, olisi kuudeksi vuodeksi varatusta 10 miljoonan euron potista käytetty ensimmäisessä kokouksessa jo 4 miljoonaa. Selvä on, että kaikki eivät siis rahoitusta voineet saada, tai saavat vähemmän kuin hakivat.

Yhdistyksen hallituksen tehtävä ei ollut helppo, koska hakemukset olivat hyviä. Suurin osa on strategian mukaisia ja hyvin suunniteltuja. Merkki Päällä -strategia on luettu ja valintakriteereihin tutustuttu ennen hankesuunnitelman kirjoittamista. Hallituksen tehtävänä oli rajata rahoituksen ulkopuolelle se, mikä ei ole uutta luovaa hanketoimintaa. Toki rajaamistakin löytyi.

Erityisen ilahduttavaa on, että strategiamme kantava, yhteistyö, on otettu vakavasti: rahoitettavat hankkeet on suunniteltu toimimaan yhdessä. Näin vältetään päällekkäisyydet ja saadaan tekijöille verkosto ja uusia ideoita. Hankevetäjien verkosto voi parhaimmillaan toimia innovaatioympäristönä, jossa jopa eri aloilla toimivat hankkeet tuottavat yhdessä toimimalla jotain täysin uutta.

Myös kylät ovat taas aktiivisia: kylätaloja korjataan, leikkikenttiä rakennetaan ja ympäristöä hoidetaan. Ja tietenkin talkoilla!

Talkootyön merkitys on lisääntynyt aikaisemmasta, kun yksityinen rahoitus voi olla kokonaisuudesta talkoota. Kuitenkin rahaa edelleen tarvitaan, koska tuki maksetaan aina jälkikäteen. Alajärven kaupunki on hienosti tullut tässä asiassa vastaan yhdistyksiä, ja päättänyt korottomasta lainasta hankkeille. Myös Evijärven kunta on luvannut syksyllä käynnistyville, yhdistysten toteuttamille kehittämishankkeille väliaikaisrahoitusta. Sama käytäntö on monessa muussakin kunnassa, mutta Into toivoisi, että se otettaisiin käyttöön kaikkialla.

Nyt rahoituksen saaneilla hankkeilla on merkittävä vaikutus alueen elinvoimaan, vetovoimaisuuteen ja aktiivisuuteen. Myös kulttuuritoiminta eri muodoissaan sai nyt rahoitusta. Merkki on päällä myös yhteisöllisyyden ja ympäristön kehittämiselle: Toivottavasti näemme näitä hankkeita jatkossa. Seuraavan kerran Aisaparin hallitus kokoontuu rahoitusesityksiä tekemään elokuun loppupuolella. Silloin käsitellään hankkeet, jotka on toimistolle tai Hyrrään pyöräytetty heinäkuun loppuun mennessä.

Viettäkää siis mukava kesä yhdessä toisten ihmisten kanssa kauniin luontomme keskellä. Niistä aineksista syntyy huippuhankkeet!

 Into