Aisapari

Hyrrä on sähköinen järjestelmä, johon voi jättää hakemuksen Leader-rahoituksesta, ja jossa hakemukset myös käsitellään. Järjestelmä on rakennettu tämän ohjelmakauden alussa, eikä se ole välttynyt lastentaudeilta. Vähitellen, päivitys päivitykseltä, Hyrrä kuitenkin pyörii tasaisemmin. Päätöksenteko onnistuu vihdoin, noin vuosi haun avaamisen jälkeen, ja maksuhakemuksiakin voi jo tallentaa.

Aisaparin alueen toimijat ovat olleet ihailtavan aktiivisia ja hakemuksia on tullut ovista ja ikkunoista. Päätöksentekoa odottaakin melkoinen joukko hankkeita. Pelkästään ELY-keskuksen laillisuustarkastusta odottaa 31 Aisaparin käsittelemää hanketta. Osa odottaa, osa on aloittanut toteutuksen omalla riskillä.

 Päätöksiäkin tipahtelee tasaiseen tahtiin. Rahoituspäätöksen on jo saanut yli 60 hanketta. Niistä valtaosa on jätetty viime vuoden puolella.  Päätöksen saaneisiin hankkeisiin voi tutustua Aisaparin hankesivuilla:

Kehittämishankkeet

Yhteisöinvestoinnit

Uusiakin hakemuksia käsitellään jatkuvasti. Hakijoiden kannattaa kuitenkin varautua edelleen siihen, että käsittely kaikkineen kestää. Hankehommat eivät ole hätäisten hommaa.

Tämä hankebyrokratia tuntuu usein sellaiselta välttämättömältä pahalta - eikä aina niin välttämättömältäkään. Rahoituksen ehdot on kuitenkin  lukkoon lyöty ja niitä on noudatettava. Kun välttämättömän pahan tekee alusta saakka tarkasti, pitää tositteen tallessa ja dokumentoi tekemisensä hyvin, palvelee nähty vaiva myös varsinaista kehittämistä. Ja voihan sitä sitten onnitella itseään byrokratiapeikon kesyttämisestä.

Ja peikonkesytysvinkit saa tietenkin Aisaparin toimistolta.